Déva-bemutató

Egyesületünk idén is aktívan részt vett a debreceni Farmer Expo kiállításon. A népszerű lovas közönségprogramok mellett Déva ivadékcsoport bemutatójára is sor került, melynek keretében Déva angol telivér nyolc leszármazottját láthatták az érdeklődők. 

Déva ivadékok

Déva hatalmas, sárga, angol telivér mén, Imperiál unokája, a kiváló ugróörökítő Bilbao és egy angol import kanca, Daisy fia. Nagypályás ugróló volt, Balogh Istvánnal 160 centiméteres pályákon bizonyította tehetségét és lovasához való hűségét. Sportkarrierje után Marócpusztára a gidrán ménesbe került, ahol jó néhány kiváló sportló ivadéka született. Sajnos valódi kvalitásait – ahogy ez a lovaknál gyakran előfordul – csak akkor ismerték fel, amikor a mén már nem élt, de szerencsére maradt utána mélyhűtött termékenyítőanyag. A bemutatásra került lovak egy része ebből a mélyhűtött spermából született, mások Déva valamely mén fiának közvetlen utódai, illetve unokái.


Sári Ádám és Déva Dévaj
Déva Dévaj

A fenti képen Déva Dévaj látható, a Reál-Száll Bt. baracsi tenyészetében született 2011-ben. Anyja Formás Füles, Formás III után. A 6 éves, nagyon ígéretes mén Burucs Barnával korosztályának megfelelően, 125 cm-es szinten versenyez. Tenyésztési engedéllyel rendelkezik a kisbéri-félvér fajtában, de tenyésztésbe csak a sportkipróbálás után kerül majd.

 

Király Klaudia és Déva King Gold Bonita
Déva King Gold Bonita

Déva King Gold Bonita 2008-ban született. Simkó Zoltán székesfehérvári tenyésztő tenyésztette, de fiatal kora óta Király Attila és családja tulajdonában van. Lovasát, Király Klaudiát sok szép eredményhez segítette hozzá. Bonita anyja Filou Bokréta, Verőcemaros Filou Borisz után.

Déva Démosz  Déva Démosz

Déva Démoszt, a korábban bemutatott Dévajhoz hasonlóan, a Reál-Száll Bt. tenyésztette. Anyjának, Széplak Ili-Babának rajta kívül már két fedezőmén ivadéka van.  Démosz 2012-ben tett ménvizsgát, majd díjugrató és military sportkipróbálás mellett a tenyésztésben is aktívan tevékenykedett. Kaizinger Balázs lovaglásával militaryban 1 csillagos szinten teljesített.

 

Déva Demoklész

Déva Démosz hároméves méncsikója is látható volt a kiállításon: Déva Demoklész. A csikó anyja Koheilan Kincső, tenyésztője a Reál-száll Bt, Baracs. Külleme és fajtajellege kitűnő, első próbálkozásain ígéretes ugróképességet mutatott.

 

A vonalalapító Déva egyik legjobb utóda volt a 3203 Déva Gidran Riadó. Tenyésztette a marócpusztai gidrán ménes. Szeder Tamás lovaglásával 125 centiméterig versenyzett díjugratásban. Utolsó bemutatkozása a Magyar Ló Kupa legelső versenye volt 2009-ben a Budapesti Sportarénában, amit bravúros teljesítménnyel nyert meg. A kisbéri-félvér és a gidrán fajtában is vonalat alapító mén bemutatott ivadékai:

Leszli Veronika és Déva Ricsaj   Déva Ricsaj

Déva Ricsaj, tenyésztette Leszli Lajos, Kisbér. A kanca anyja Dunure Varázs, Dunure VII törzsmén után. 2015-ben a kanca részt vett és ezüstérmet kapott az OMÉK kiállításán. Díjugratásban 110 centiméteres szinten szerepel, lovasa a tenyésztő lánya, Leszli Veronika.

Déva Duca, lovasa Szaniszló Dóra    Déva Duca

Déva Gidran Riadó másik kanca-ivadéka Déva Duca. A 4 éves sárga kanca tenyésztője és tulajdonosa az egyeki Fekete Pál. A ló anyja Szikrázó Dóra, 2700 Bugac Szikrázó után. A fiatal kanca rendkívül elegáns, nagyon könnyen kezelhető – igazi példája Déva Gidran Riadó ivadékainak.

Gidran Déva-40 Lövész, lovasa Urbán Tamás  Gidran Déva-40 Lövész

Gidran Déva-40 Lövész , 5 éves sárga gidrán mén a vonalalapító után már a 3. generáció képviselője. Nagyapja a már említett Déva Gidran Riadó. Lövész 2016-ban fedeztetési engedélyt kapott a gidrán fajtában. Eleganciája és jó csontozata ígéretessé teszi a fiatal mént. Tenyésztője és tulajdonosa Kovács Tamás, Balatonalmádi.

Az utoljára bemutatott csikó, Chomodus nem apai, hanem anyai oldalon származik Déva vonalából. A 3 éves mén apja Chi Lo Sa angol telivér, anyja Déva Delej, tenyésztője a Reál-száll Bt, Baracs.

A bemutatott ivadékcsoport mutatja a jó tenyésztői munka eredményét, és egy jól kiválasztott tenyészállat jó hatását nemzedékeken keresztül. A lovak egy része nyereg alatt is bemutatkozott, látványos kunszt ugrásokkal szórakoztatta a közönséget.