Keresés

Belépés

Hírlevél

Látogatók

Oldalainkat 313 vendég és 0 tag böngészi

Emlékképek az Egyesület 30 éves születésnapi rendezvényéről

Jubileumi torta

2019. szeptember 28-29-én nagyszabású bemutatóval ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját a Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület. A ménvizsgával és csikóchampionátussal összekötött rendezvényen felvonult a két fajta legjobb ménjei és kancái közül húsz gyönyörű ló, majd lovas alatt bemutatták, hogy a kisbéri-félvér és gidrán lovak minden szakágban jól használhatók.

A kitartásos magasugratásban 160 centiméteren a legeredményesebb a Reál-Száll Bt. által tenyésztett Déva Dévaj nevű mén volt, Sári Ádám lovaglásával, de a többi ló is alig maradt el tőle. A különleges akadályokkal military-jellegűvé alakított pályán a Lóska-család lovasai (Egyed László és Nagy Kinga) mellett Varga Istvánt (Keszeget) és fiát, ifj. Varga Istvánt láthattuk. Külön örömmel töltött el bennünket, hogy két díjló is bemutatkozott: Hadfi Fáraó Barabásné Csongrádi Edinával és Maxim Rainbow Lipóczki Krisztinával. A bemutatót két gyönyörű fogat zárta: Bányai Norbert kisbéri-félvér kanca négyesfogata Szűcs Imre méneséből, és a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság gidrán mén kettesfogata. A munkában bemutatott lovak mind sikeresen versenyeznek saját szakágukban.

A csikóchampionátus hatalmas sikert aratott mind a résztvevő tenyésztők, mind az érdeklődők körében. A felvezetett 16 csikó közül a legjobbak kiválasztása nem volt egyszerű feladat a bírálóbizottságnak. Külön érdekesség volt Lóska János két csikója két gyönyörű kancából -- az egyik csikó apja a 2018-ban tenyésztésbe állított Derby-győztes telivér, Mayday, a másiké pedig a díjugratásban olimpiát nyert szürke trakehneni, Abdullah fia, Special Memories.

A rendezvény első napja három nagyon érdekes előadással zárult (Dr. Pataki Balázs a kisbéri-félvér elmúlt 30 évéről beszélt, Dr. Mihók Sándor a gidrán fajta elmúlt 3 évtizedéről és jelenlegi helyzetéről, Széplaki Pál mesteredző pedig a fajták régi, kiváló lovairól), amelyekről egy képes kiadványt is készítettünk. Az elődások után Mátyás István társadalmi elnök egy kis emlékkel kedveskedett azoknak a tagoknak, akik már az alapításkor is részt vettek az egyesület munkájában, majd azoknak a tenyésztőknek és lovasoknak adott át elismerést, akik a legtöbbet tettek a két fajtáért. Az eseményen részt vevő külföldi barátaink (tenyésztők és lovasok) is kaptak egy-egy emléklapot. A közös vacsora kicsit későre maradt, de még  így is 200 résztvevő között kellett elosztani a tortát!

A második napot, amikor a mének a nyereg alatti vizsgafeladatokat végezték, egy kis verseny színesítette, kizárólag kisbéri-félvér és gidrán lovak részére. A pontgyűjtő díjugratást Mátyás Edina nyerte két lóval (az ikonikus Rakéta Reménnyel és Gidran Sebessel) Karádi Ármin (My Colt Móres) és Piroska Zoltán (Gidran Nótás) előtt, a kitartásos magasugratást pedig szintén Mátyás Edina Rakéta Reménnyel.

A rendezvény a ménvizsga eredményhirdetésével ért véget. A résztvevő összes kisbéri-félvér és gidrán mén teljesítette a vizsgakövetelményeket és megkapta a tenyésztési engedélyt.

Ezzel a rendezvénnyel búcsúzott egymástól a kisbéri-félvér és a gidrán -- a továbbiakban két különböző tenyésztőszervezetben folytatják a két fajta tenyésztését.

Köszönjük a résztvevő lovasoknak a színvonalas bemutatókat, az érdeklődőknek, hogy ilyen nagy számban megtisztelték a rendezvényt, és külön köszönjük a helyszínt biztosító és előkészítő segítők (A Club Hotel Sarlópuszta személyzete, Majnár Anita és családja, Eördögh Péter és Kocsor László) áldozatos munkáját, amely lehetővé tette a feszített napirendű program zökkenőmentes lebonyolítását.

A rendezvényről a Riderline készített videó-összeállítást, amely itt látható: https://youtu.be/m7L5EW0r_RY

Néhány napon belül feltöltjük a ménvizsga szabadonugrójában készült rövid videókat. Teljes videóanyag is rendelhető lesz a ménekről (származás, kép, videó a különböző feladatokról), ennek feltételeiért kérjük keressék a tenyésztésvezetőt.